verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Népünnepély Nagymuzsalyban

Népünnepély Nagymuzsalyban

a változatos programok közül. Kész Barnabás salánki történész, hagyományőrző és felesége, Kész Margit, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) tanárának vezetésével nagy sikerrel mutatkoztak be a salánki hagyományőrzők. Kézműves-foglalkozások keretében az érdeklődők belekóstolhattak a kosárfonás, gyöngyfűzés, gyékényfonás, szövés és más olyan kétkezi mesterségek rejtelmeibe, melyek hozzátartoztak őseink mindennapi életéhez. A salánkiak – különösen a gyerekek nagy örömére – jurtát is állítottak: az érdeklődők megtekinthették az ősi magyarok ruházatát, fegyverzetét és természetesen magát a jurta belsejét Kész Barnabás érdekességekkel fűszerezett előadása kíséretében. Volt még a gyerekek számára arcfestő verseny, rajzolás és festés, karikatúra-készítés. Nagy tömegeket vonzott a lovaglás, a körhinta és a légvár is.
De talán a legnagyobb érdeklődés a fesztivál főszereplőit: a gulyásfőzőket övezte, akikből nem is volt hiány. A legtöbb – hét – csapattal a nagymuzsalyiak képviseltették magukat, de voltak szakácsok Benéből, Csetfalváról, Borzsováról, Viskről, Szatmárcsekéből és Békéscsabáról is, kik szépen feldíszített sátrak mellett kezdtek neki a bogrács-, bab- vagy betyárgulyás készítésének. A főzés előrehaladtával terjedő ínycsiklandozó illatok nagy számban csalták oda az érdeklődőket, kóstolgatókat.
Addig is azonban, amíg a gulyásleves elkészült, a résztvevőknek lehetőségük volt megkóstolni a Beregvidék ételkülönlegességeit, olyan finomságokat, mint pl. a nagymuzsalyi házi füstölt kolbász, a borzsovai halászlé, a csetfalvai töltött káposzta, a mezőgecsei lekváros fánk, a mezővári táskaleves, vagy éppen a nagybaktai lecsó.
Az ünnepélyes megnyitón elsőként a gulyásfesztivált szervező Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség elnöke, Csizmár Sarolta köszöntötte a nagyszámú résztvevőt a budapesti egyetem első magyar néprajz-professzorától, Györffy Istvántól vett idézettel: „A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak” - s hozzátette: ...szülőföldjét, őseit, embertársait szerető, tisztelő embernek is. Majd arról szólt, hogy legszebb őseinktől kapott hagyományunkon, édes anyanyelvünkön kívül más műveltségkincseink is vannak. Ezek pedig a néphagyományok, melyeket kötelességünk ápolni és megőrizni a következő generációk számára. Azok a közösségek, melyek ezek szerint élnek, a nemzet szilárd alapjai. Ilyen közösség a nagymuzsalyi is, ahol a gyümölcstermesztésen és a borkészítésen kívül a gulyásfőzésnek is nagy hagyománya van.
Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ elnökhelyettese is köszöntötte a muzsalyiakat, elismerően szólva a színvonalas rendezvényről, melyért köszönetet mondott a szervezőknek, majd végezetül elmondta: „Muzsalynak és környékének a jövője nem az aranybányában, hanem a bográcsban készülő „arany” gulyásban, valamint a hozzá ivott aranyszínű finom borban van.”
Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke beszédében elismerően szólt Nagymuzsaly községről, mint olyan településről, mely méltán híres az itt termő gyümölcseiről és zamatos borairól. Mint elmondta, a gyümölcs nem magától terem, a bor nem magától készül, hanem hozzáértő emberek által, akik hűen megőrizték őseiktől örökölt tradícióikat.
Csizmadia Róbert, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja a konzulátus nevében köszöntötte a fesztivál résztvevőit, vendégeit és szervezőit, szólva arról, hogy a hagyományteremtőnek induló őszi fesztivál jól illeszkedik a Kárpátalján nyáron rendezett falunapok és a télen zajló mezőgecsei böllérverseny közé.
Köszöntötte még a résztvevőket Szegedi Erika, a Nagymuzsalyi Középiskola igazgatója, valamint Halász László, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal Kulturális és Turisztikai Osztályának vezetője is, aki a közigazgatási hivatal emléklapjait adta át a falusi turizmus szövetség tagjainak. Estók István helyi református lelkipásztor a szőlő példázatán keresztül a közösségről, a gyökerek éltető erejéről szólt.
A fesztiválon jelen volt Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Tarpai József, a Beregszászi Turisztikai Információs Központ vezetője, Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem Turisztikai Tanszékének vezetője, Bohdan Pranicsuk, a Kárpátaljai Megyei Falusi Turizmus Fejlesztési Központ elnöke, valamint a Szigetszentmiklósi Ifjúsági Parlament képviseletében Tóth Benő elnök és Kill Jánosné külföldi kapcsolatokért felelős referens is.
A megnyitó ünnepséget követően a helyi református parókia és könyvtár falán felavatták a település egykori lelkipásztorának, Narancsik Imrének az emléktábláját, akinek nevét a könyvtár is viseli. A tábla költségeit a Szigetszentmiklósi Ifjúsági Parlament állta.
A helyszínen eközben zajlottak a kulturális programok: felléptek a nagyberegi, mezőgecsei, beregdédai, nagybégányi, guti táncegyüttesek, a mezővári művészeti iskola, a beregszászi Atasz tánccsoport, valamint a beregszászi járási művelődési dolgozók Rozmaring folklóregyüttese.
Időközben elkészült a kondérokban a sokféle gulyásleves, melyet a zsűri nagy élvezettel kóstolt végig. A legfinomabb gulyást a Csípő Mária vezette nagymuzsalyi csapat főzte (jutalmuk egy bogrács volt), második az Ötvös Ida vezette viski csapat, míg harmadik a békéscsabai csapat lett. Az ízeken kívül a sátrak dekorációit is értékelték: a legszebb sátor díját a borzsovai csapatnak ítélte a zsűri. A legötletesebb díszítés nyertese a mezőgecsei Seprű csapat lett. A legkülönlegesebb ételnek a csetfalvaiak gombás-kukoricadarás töltött káposztáját ítélték meg. A közönségdíjat a nagymuzsalyi Bereczky Erika és segítői kapták.
A fesztiválon jelen volt Uhrin Zoltán, a Csabai Kolbászklub (Magyarország) elnöke is, aki a klub különdíját adta át a Pősze Andrea vezette csapatnak gasztonómiai tudásáért, Kész Barnabásnak pedig a salánki hagyományőrzők tevékenységéért, egyben meghívott minden érdeklődőt az október 28–31. között megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztiválra.
Nagy tetszést aratva fellépett még a Rákoshegyi Rezedák dalkör „Népdalok, nóták, operettek” című előadásával, majd a fesztivál táncházzal és szüreti bállal zárult.

Fischer Zsolt
Foto: k/digitalis/2010.10.08 gulyas fesztival nagymuzsaly fzs

 

« Vissza az előző oldalra