verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Húsvéti ünnepek Kárpátalján! Ajánlat csoportok részére!

Húsvéti ünnepek Kárpátalján! Ajánlat csoportok részére!

Ha igazi élményre vágyik  töltse a húsvéti ünnepeket Kárpátalján!

Ismerkedjen meg a régió magyar emlékeivel és húsvéti szokásaival!

Ár 14 500ft/fő: 3 éj szállás félpanzióval, 21.,41. fő gratísz, négy nap idegenvezetés, a „Ficseri” gyermek színjátszó-csoport előadása
 

Húsvét, Krisztus feltámadásának ünnepe a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Számos világi népszokás is fűződik ehhez az egyházi ünnephez. Kárpátalján a katolikusok körében máig megőrződött a pászkaszentelés. (Vidékünkön a húsvéti kalácsot nevezik pászkának.) Minden katolikus családban van egy fonott kosár, melyet csak erre a célra használnak.  A pászkaszentelő kosárba a kalács mellé főtt tojás, sonka, kolbász, vaj, só, bor kerül. Ezzel a kosárral mennek a vasárnapi misére, ahol a pap megszenteli az ételeket. A szentelményeket otthon a család közösen fogyasztja el. Húsvét első napja a családé, ám második nap kora reggelén elindulnak a kisfiúk, délután a felnőtt férfiak, hogy meglocsolják a lányokat, asszonyokat. A gyerekek verset mondanak, hímes tojást kapnak, a nagyobb fiúk virágot. Vidékünkön a hímes tojás készítésének leggyakoribb módja a vöröshagymahéj-főzetben való áztatás, illetve a levélrátétes díszítés.


PROGRAMAJÁNLÓ

2012. április 6-9
 

4 nap/ 3 éj


Útvonal: Beregszász-Ungvár-Munkács-Szolyva-Vereckei-hágó-Beregszász

Főbb nevezetességek: Beregvár-megyei kaszinó, Bethelen-Rákóczi kastély, Munkácsy-vár, szolyvai emlékpark, vereckei-hágó, ungvári történelmi vár, skanzen

Szállás:   falusi turizmus keretében
Ellátás: félpanzió
Határátkelés: Beregsurány-Asztély
Idegenvezetés: a programnak megfelelően 

1. nap Április 6 Péntek

Érkezés Beregszászba, a kárpátaljai magyarság szellemi központjába dél körül vagy a kora délutáni órákban a határátkelés függvényében. Beregszászi városnézés: Bethlen-Rákóczi-kastély (Beregszász legrégebbi épülete), vármegyeháza, törvényszéki épület, Kossuth-szobor, Fedák Sári-kastély, Arany Páva étterem (volt úri kaszinó), II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.
Beregszásszal való ismerkedésünk után ellátogatunk a tiszacsomai-emlékparkba – a múlt század 80-as éveiben feltárt Árpád-kori temetkezési hely és település maradványai láthatjuk.  Szállások elfoglalása.
/Kb. 50 km (a beregsurányi határtól)/

2. nap Április 7 Szombat
 

Reggeli után Ungvárral, a megyeszékhellyel ismerkedünk: a történelmi vár megtekintése – Bercsényi Miklós és II. Rákóczi Ferenc korának felidézése, majd átsétálunk a szomszédságban létrehozott skanzenbe, ahol Kárpátalja XVIII-XIX. századi népi építészetét bemutató gyűjtemény található. Séta a belvárosban, az Ung folyón átívelő sétálóhídról gyönyörködhetünk Európa leghosszabb (2,2 km) hársfasorának  látványában. Ezt követően felkapaszkodunk az Ung partján  található Nevickei várromhoz.
/kb. 230 km/

3. nap Április 8 Vasárnap


       Ezen a napon elsőként Munkács városával ismerkedünk: a Rákócziak nyári rezidenciájával, a Fejér-házzal, a Munkácsy Mihály szülőházának emlékét őrző emléktáblával, illetve megtekintjük a világhírű festő mellszobrát. Kapaszkodó a Zrínyi Ilona által ismertté vált munkácsi várba.   Szolyván a sztálini rezsim magyar áldozataira emlékezünk koszorúzással, miután utunkat a Vereckei-hágó irányába vesszük, ahol megtekintjük a millecentenáriumra újraépített, hányattatott sorsú emlékművet. Visszatérés a szállásokra. /kb. 280 km/

4. nap Április 9 Hétfő
Reggel Szentmisén vagy Istentiszteleten való részvétel. A szentelt ételek elfogyasztása. Délelőtt locsolkodás. Ezt követően megcsodálhatjuk az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Ficseri gyerekcsoportjának  „Kárpátaljai húsvéti szokások”c. előadását. Búcsú a szállást nyújtó falutól, vendégfogadóktól. Hazaindulás előtt megtekintjük Csetfalván a XIV. századi református fakazettás mennyezetű és ökumenikus templomot. Búcsúzás Kárpátaljától. Irány az Asztély–Beregsurányi határ.
/ Kb. 70 km (a beregsurányi határig). /

Ár: 14 500ft/fő, 21., 41. gratísz

Szolgáltatások:

1. 3éj szállás félpanzióval falusi turizmus keretében magyar családoknál, összkomfortos házakban, 2 ágyas szobákban. Gazdag falusi reggelivel és pálinkás vacsorával várják  a vendégeket.
2. idegenvezetés a négynapos program idejére
3. "Húsvéti szokások Kárpátalján" Ficseri " gyermekcsoport előadása
4. Szervezés, koordinálás

Megjegyzés:
A program és szállás igény szerint változtatható. Tudunk biztosítani **-***szállodai elhelyezést.
További ajánlataink:

1. Borkóstoló 1300-1500ft/fő
2. Bográcsgulyás gazdagon italokkal, süteménnyel , kávéval a vereckei-szorosnál  a Verecke vendégház kertjében. www.karpataljaturizmus.hu oldalon megtekinthető 2500ft/fő, szalonnasütés ugyanitt 1200ft, kemencében sült egytálétel 1500ft/fő

 Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Megrendelés közvetlenül a programszervezőtől és tulajdonostól:

csizmar.sarolta@karpataljaturizmus.hu

Tel: 06204981423 (HU), +380 507 453 457(UA)

www.karpataljaturizmus.hu

« Vissza az előző oldalra